The diamond maker”, o scurta poveste a lui H.G. Wells.

Această poveste scurtă și mai puțin cunoscută, publicată în august 1894 în săptămânalul londonez, The Pall Mall Budget, de către un tânăr vizionar și foarte bine pregătit H.G.Wells ne arată cum visul de a recreea în laborator cel mai incredibil dintre materialele, exista deja cu secole în urmă: vorbim despre diamant. H.G. Wells portretizează aici, aproape autobiografic, un cercetător care încearcă să vândă unui om necunoscut diamantele create de el, ca rezultat al multor ani de studii, experimente și greutăți.

Protagonistul este un veritabil demiurg modern, ghidat de știință, care se lupta cu adversitățile și prejudecățile oamenilor simpli, ancorate în moșteniri alchimice, incapabili să creadă că cineva a reușit să descopere noua piatră filozofală în stare să transforme cărbunele, simbolul sărăciei și al degradării, în cel mai prețios și strălucitor dintre cristale.

H.G. Wells (1866-1946), scurtă biografie

Războiul lumilor, Mașina timpului, Omul invizibil, Insula dr. Moreau sunt cu siguranță lucrările cele mai cunoscute ale lui  H.G. Wells, lucrări care l-au făcut să devină unul dintre părinții genului science-fiction împreună cu J. Verne și Hugo Gernsback. Wells a fost un vizionar capabil să prezică importanța avioanelor și a călătoriilor spațiale, să prezică încă din 1912 utilizarea bombei atomice, să avertizeze asupra izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial cu mult timp dinainte și, așa cum este descris în această poveste, să prevadă sinteza diamantului. El a înțeles importanța telecomunicațiilor, a capacității de a comunica de la distanță printr-o rețea, anticipând chiar și crearea World Wide Web-ului.

Născut într-o suburbie din Londra, a rămas mereu legat de acest oraș. Provenea dintr-o familie modestă, dar cu principii solide, iar acest lucru a contribuit la viziunea sa egalitară care, la vârsta matură, l-a determinat din ce în ce mai mult să se ocupe de  problemele societății și mai puțin la scrierile care l-au făcut celebru.

Biolog pasionat, l-a avut drept profesor pe unul din discipolii lui Darwin. A scris multe lucrări de popularizare științifică, iar pregătirea sa i-a permis să descrie în detaliu inovațiile introduse în romanele sale, ceea ce se poate observa foarte bine și în această poveste scurtă. Era obsedat de boli pentru că sora sa a murit de tânără, iar el a contactat tuberculoza – vedem această obsesie exprimată în mod pozitiv în cea mai faimoasă lucrare a sa, Războiul lumilor, unde invadatorii marțieni sunt exterminați de către bacterii. Este interesant de remarcat modul în care această lucrare, scrisă în 1897, a dat naștere mai multor filme, dar cu siguranță transmisia radio din 1938 a lui Orson Welles a avut cel mai mare impact. Adaptarea pentru radio a romanului a fost atât de realistă, încât mulți ascultători au crezut cu adevărat într-o invazie marțiană și au intrat în panică.

În încheiere, trebuie amintit că ideile sale cu privire la drepturile omului au fost preluate în 1948 de ONU în Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Citiţi cartea “Creatorul de diamante – The Diamond Maker”