Pentru a estima valoarea unui diamant tăiat trebuie să evaluăm 4 caracteristici principale, cei 4C, provenind din inițialele C ale cuvintelor în engleză: carat, color, clarity, cut.

Carat
Carat – ul indică greutatea diamantului exprimat în carate (1ct = 0.2 gr ), valoarea crescând exponențial odată cu greutatea.

Culoare
Color – culoarea este în general indicată cu o literă a alfabetului, începe de la D (transparență maximă, absența totală a culorii) pentru a merge în jos. D, E, și F indică un alb excepțional, G, H și I indică o culoare albă, iar de la J în jos veți începe să percepeți nuanțe de culoare, în general galben sau maro. Observarea unei diferențe de culoare între două litere este un exercițiu dificil chiar și pentru un expert.

Există diamante care au culori plăcute, foarte căutate și scumpe. În ordinea creșterii valorii, aceste culori sunt: maro, galben, verde, portocaliu, roz, albastru și roșu. 

Clasificarea culorii diamantului

Claritate
Caracteristica clarity indică incluziunile (care sunt întotdeauna prezente). Claritatea este un indicator al purității unui diamant. Incluziunile trebuie verificate doar cu o lupă sau microscop care măresc de 10 ori, nu mai mult sau mai putin.

Cel mai înalt grad de claritate este, în general, indicat cu F (total fără incluziuni). Acesta este urmat de IF (fără incluziuni interne), VVS1 (foarte mici incluziuni de grad 1), VVS2 (foarte mici incluziuni de grad 2), VS1 (incluziuni foarte mici de grad 1), VS 2 (incluziuni foarte mici de grad 2 ), SI1 ( incluziuni mici de grad  1 ), SI2 ( incluziuni mici de grad 2 ), I1 (incluziuni de grad 1 ), I2 (incluziuni de grad 2, care compromit transparența),  I3 (incluziuni de grad 3, care compromit transparența și integritatea pietrei). De obicei, cu o lupa de 10x veți vedea incluziunile pornind de la SI1. Chiar și pentru un expert este foarte dificil să detecteze diferențele dintre primele 3 grade de puritate.

Clasificarea clarității diamantului

Tăietura
Cut – tăietura este un factor foarte important, iar efectele sunt evidente chiar și pentru non-experți. Excelent este cel mai bun indicativ, urmat de Very Good, Good, Fair și Poor. Ar trebui să alegeți întotdeauna un diamant cu un grad Excelent sau Very Good, o calitate mai mică afectând vizibil strălucirea lui.

Calitatea tăieturii

Cele mai multe diamante au așa-numita tăietură round brilliant. Aceasta este o tăietură rotundă cu 57 de fațete, dezvoltată în anii 1920 de către inginerul Tolkowski și necesită aproximativ 3-4 zile de muncă pentru un diamant de 1 carat.

Tipuri de tăieturi