Cel mai faimos diamant din lume este cu siguranță Cullinan 1 de 530,2 carate, este si al doilea cel mai mare diamant tăiat ce împodobește Sceptrul Casei Regale Britanice.

Din punct de vedere istoric, cel mai important diamant este Koh-i-Noor (denumirea vine din persană si înseamnă „Muntele Luminii”). Istoria sa datează din secolul al XIV-lea și, după ce a avut mai mulți proprietari, a ajuns in posesia reginei Victoria care a decis să reșlefuiască diamantul la 105 carate. Astăzi acest diamant împodobește coroana reginei Maria din Turnul Londrei unde sunt stocate Bijuteriile Coroanei.

Un alt diamant foarte faimos este albastrul Hope care cântărește 45,5 carate și își are originile în India, în Europa fiind adus de către Jean Baptiste Tavernier. Printre proprietari de-a lungul timpului se numara regina Marie Antoniette, Cartier. În cele din urmă renumitul bijutier Harry Winston a donat piatra catre Muzeul Smithsonian din Washington, unde se poate vedea si astăzi, fiind asigurată pentru 250 de milioane de USD.

Pink Star, un rar diamant roz de 59,6 carete, a stabilit recordul mondial la 71 milioane USD, fiind cel mai scump diamant vândut la o licitație.