Diamantele, compuse din atomi de carbon, sunt formate în straturile superioare ale mantalei terestre, la adâncimi cuprinse între 150 și 300 km, chiar 650 de km în cazul diamantelor albastre, la temperaturi de peste 1350 de grade și presiuni de peste 50.000 de atmosfere.

Diamantele sunt în medie vechi de aproape un miliard de ani. Rețineți că dinozaurii au apărut acum 260 de milioane de ani, iar plantele acum 450 de milioane de ani. Așadar, carbonul din diamante nu poate proveni din cărbune, ci din rocile topite care se află în manta, unde este posibil să mai existe o cantitate imensă de diamante.

În cazul în care diamantele sunt ridicate încet la suprafața, temperatura și presiunea scad progresiv iar diamantul se transformă în grafit. Pe de altă parte erupțiile vulcanice foarte profunde și rapide, precum cele din antichitate, au adus în doar câteva zile diamantele din adâncurile pământului în coșurile vulcanice din Kymberlite, roca principală unde sunt situate depozitele de diamante.

Diamantul nu este nimic mai mult decât un cristal de atomi de carbon, fiecare dintre atomi este legat cu legături chimice foarte puternice, numite covalențe, de alți 4 atomi de carbon.  În cazul în care atomii de carbon se leagă doar cu alți 3 atomi, rezultă grafitul, un material moale și negru, total diferit de diamant.