Cuvântul diamant, care provine din greacă (adamas înseamnă încăpățânat, neîmblânzit) întruchipează frumusețea și farmecul irezistibil al acestui cristal, aducând în minte nobilele idealuri de puritate și loialitate. Vechii greci credeau că diamantele sunt fragmente de stele căzute. Diamantele sunt cunoscute de peste 5.000 de ani, primele referințe documentate istorice pot fi găsite în lucrările indiene scrise în sanscrită (Arthashastra sec. III î.Hr.). Diamantele sunt prezente în Biblie, în Naturalis Historia a lui Pliniu cel Bătrân, în Divina Comedie a lui Dante și ulterior devin simbolul incoruptibilității în multe alte lucrări. Diamantele au fost introduse în Occident după expedițiile lui Alexandru cel Mare, iar în secolul al XVII-lea au fost făcute cunoscute publicului larg european de faimosul explorator francez Jean-Baptiste Tavernier (Les Six Voyages de Jean-Baptiste Tavernier).
De fapt, singurele mine cunoscute în antichitate au fost cele indiene ale orașului mitic Golconda. De abia în prima jumătate a secolului al XVII-lea vor fi descoperite depozitele braziliene de diamante din Minas Gerais, iar în a doua jumătate a secolului al XIX-lea cele din Africa de Sud care sunt mult mai mari. Africa de Sud va menține o poziție dominantă absolută în producția de diamante timp de mai multe decenii și datorită prezenței companiei De Beers considerat monopolistul de necontestat de peste 100 de ani din industria diamantelor. În anii ’30, Africa de Sud va fi depășită de Congo, iar la sfârșitul secolului XX, atunci când depozitele uriașe din Rusia, Botswana, Australia și Canada au intrat în producție, ea retrogradează mai multe locuri în clasamentul producătorilor de diamante. Astăzi, cei mai mari producători de diamante brute după numărul de carate (1 carat este egal cu 0,2 grame) sunt, în ordine descrescătoare: Rusia, Botswana, Canada, Congo (Republica Democrată) și Australia, iar după valoare sunt: Rusia, Botswana, Canada, Africa de Sud și Angola.
In 2002 a fost introdus renumitul procedeu Kimberley care certifică proveniența licita a diamantelor brute.
Cel mai important centru pentru tăierea diamantului a fost pentru mai mult timp orașul Anvers, dar astăzi 93% din diamantele din lume sunt tăiate în orașul indian Surat pentru a reduce costurile. Este util să ne amintim că toate diamantele sunt încă tăiate manual cu tehnici vechi de secole.
Astăzi diamantul pune în mișcare o industrie de peste 100 de miliarde de dolari, fiind utilizat în domenii variate de la bijuterii până la lasere militare. În mod clar, cel mai important rol aparține sferei luxului, branduri precum Tiffany, Cartier, Graaf sau Chopard legându-și indisolubil numele de această piatră. Cunoașteți, desigur, genialul slogan lansat în 1948 de către De Beers „un diamant este pentru totdeauna” sau piesa „Diamonds Are a Girl’s Best Friend”, în interpretarea de neuitat a lui Marylin Monroe.